2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Прочетен: 974 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 12.09.2012 10:35
Зелените (неизпечени) кафе зърна са последния хит в борбата със стареенето. Благодарение на високото съдържание на полифеноли – естествените антиоксиданти в кафето – те притежават два пъти по-силен антиоксидантен ефект от зеления чай или екстракта от гроздовите семки. Антиоксидантите спомагат в борбата със свободните радикали, което е една от причините за стареенето на клетките. Затова и високото съдържание на полифеноли в кафето го превръщат във важна част от здравословния начин на живот.
Полифенолите са една от най-многобройните и широко разпространени групи вещества в растителния свят. До момента са познати повече от 8000 вида, като няколко стотин от тях често присъстват в дневното ни меню. Напитки, произлизащи от растенията, каквото е кафето, се грижат да доставят необходимото количество полифеноли за нашия организъм.
Те съдействат също и за изгарянето на повече липиди (мазнини) в сравнение с въглехидратите, свързани с натрупването на мускулна умора, особено при спортисти. Всички знаем как чаша кафе осезаемо повишава физическите ни възможности, помага за намаляване на умората, като същевременно стимулира ума и подобрява концентрацията.
Кафето е един от най-изследваните продукти в човешката история. Проучване, направено от изследователи от Калифорнийския университет, Сан Диего (UCSD), САЩ, доказва, че високото съдържание на антиоксиданти в кофеиновата напитка може да намали абсорбирането на глюкозата и така да помогне за предпазването на организма от Диабет тип 2.
Изследвания, представени тази година на конгреса на Европейското общество по кардиология в Стокхолм през 2010 г. разкриват, че умерената ежедневна консумация на кафе допринася да се съхрани еластичността на артериите в напреднала възраст. Една-две чашки кафе съхраняват еластичността на кръвоносните съдове дори у хората с високо кръвно налягане.
Друго проучване на американската асоциация за изучаване на чернодробните заболявания (AASLD) в Сан Франциско разкрива, че консумацията на 2 до 3 чаши кафе на ден се свързва с 31 до 44% намален риск от рак на черния дроб. Причината за това се крие предимно в голямото количество полифеноли (включително хлорогенна киселина) и хранителни влакнини (фибри), съдържащи се в кафето.